Kirándulási lehetőségek Gyula környékén

Tanyamúzeum (11 km)

Gyulától 11 km-re Kétegyháza irányában található a 20. század első felében élő parasztok életét és termelési kultúráját bemutató múzeum, mely 1979-ben védetté lett nyilvánítva. Az ide látogató turisták különböző lovas programokban is részt vehetnek.

A gyulai parasztok önkéntes adományaiből összegyűlt, közel 2000 darabból álló gyűjtemény, mely népi lakberendezési tárgyakból, eredeti ruhákból, népi bútorokból és mezőgazdasági gépekből áll. A tájház által kínált részletgazdag bemutató 14 korhűen berendezett teremben tekinthető meg. 

Szabadkígyós (15 km)

Legjelentősebb látnivalója az eklektikus stílust képviselő Wenckheim-kastély mely 1875-79 között Ybl Miklós tervei alapján épült. A kastélyt övező 25 ha természetvédelmi terület angol és franciaparkjában számos különleges faféle pompázik. A települést körülvevő természeti kincsekben bővelkedő puszta és erdőség, madár és növényi ritkaságokban gazdag.

Mezőhegyes (60 km)

A mai Magyarország területén fekvő és még ma is működő régi méneseink közül Mezőhegyes tekint vissza a legrégebbi múltra. A ménest 1785-ben II. József, a "kalapos" király utasítására alapították. Létrehozása egy fiatal katonatiszt, Csekonics József ötlete volt. A ménes nem mindennapi "rekordot" mondhat a magáénak, hiszen három, ma is ismert lófajtát adott hazánknak és a világnak: a gidránt, a nóniuszt és a furioso-north start (vagyis a mezőhegyesi félvért). 

Városerdő (7 km)

A Fekete-Körös bal partja mentén, Gyulától 7 km-re Sarkad felé, található üdülőtelep és szabad strand. Városerdő szabadstrandján fürdőzésre, horgászatra, kajak, kenu és vízibicikli kölcsönzésre is lehetősége van, a pihenni és kikapcsolódni vágyó kirándulóknak. A nyaralók biztonságára a nyári szezonban vízimentő szolgálat felügyel. Az erdő rendkívül gazdag állat-, és növényállománya miatt tanösvényeit gyakran iskolai csoportok is megfordulnak, és ismereteiket nem csak a természeti környezet segít gyarapítani, de a Délalföldi Erdészeti Zrt.Erdei Iskolát is üzemeltet a Városerdő területén. Céljuk a környezeti nevelés elősegításe a pedagófusokkal való együttműkés, és a környezettudatos életmód kialakítása.

Doboz-Szanazug (15 km)

Szanazug a központtól 4 km-re - a Fehér és Fekete-Körös összefolyásánál - a Kettős-Körös partján fekszik 300 üdülő, egy több mint 250 főt befogadni képes ifjúsági tábor, camping és strand várja kedves vendégeit. Lehetőség van lovaglásra, kerékpározásra és természetjárásra. 

Póstelek (18 km)

A Pósteleki Parkerdő számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. Az autósmoziban nyáron rendszeres filmvetítéseket tartanak, télen pedig jégkorcsolya pálya várja a látogatókat. A parkerdő területén fél napos kirándulásokat lehet tenni, meglátogatva az egykori Wenckheim-kastély romjait. Az állatsimogató igazi élmény a kisgyermekeknek. A parkerdő területén a felújított Mókus Csárdában a helyi ételeket kóstolhatják meg a látogatók.

Akciós Ajánlatok

Pályázat