Gyulai Rendezvények

Összes program » Kincsek őrzője kiállítás
Kincsek őrzője kiállítás

Programnaptár

Kapcsolódó ajánlatunk

Kincsek őrzője kiállítás

Időpont: 2018. 09. 08 - 2019. 09. 08.
Helyszín: Almásy-kastély
150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum

A kiállítás 2019. szeptember 8-ig látogatható.

Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum

Erkel Ferenc gyémántokkal ékesített arany babérkoszorúja is megtekinthető lesz az Almásy-kastély új időszaki tárlatában. A „Kincsek őrzője”, az Erkel Ferenc Múzeum az ország vidéki múzeumai közül harmadikként jött létre, méghozzá 1868. szeptember 8-án. Az Almásy-kastély 2018. szeptember 8-án nyíló időszaki kiállítása ennek a másfél évszázadnak kíván méltó emléket állítani.
A tárlat 2018. szeptember 8-án (szombaton) 17:00 órakor nyílik a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont emeleti, időszaki kiállítóterében.

A kiállítás 2019. szeptember 8-ig látogatható.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont főbejáratánál egy igazán ritka, római kori szobor „köszönti” a vendégeket. Ez nem csupán a gyulai múzeum, hanem az egész alföldi régió egyetlen római kora szobra. Az alkotás a II-III. században, Dacia provinciában készült és 1874-ben került a közgyűjteménybe. A tisztségviselőt ábrázoló szobrot a múzeum alapításának 150. évfordulójára restauráltatták.

A Kincsek őrzője

A múzeum alapítása Mogyoróssy János nevéhez fűződik, aki élénk érdeklődéssel fordult Gyula városának múltja felé. Törekvései nyomán már a 19. század végén értékes gyűjtemény volt itt megtalálható. A néprajzi gyűjtemény jelenleg több mint 10 ezer tárgyat számlál, köszönhetően az intézmény mindenkori lelkes munkatársainak, és a város, a megye magyar, román és német nemzetiségi örökségének. A régészeti szakág leleteinek száma megközelítőleg 30 ezer darabra tehető. Kiemelt fontossággal bír az Erkel Ferenc gyűjtemény, a zeneszerzőhöz kapcsolódó történeti dokumentációkkal és történeti anyagokkal.

Az időszaki kiállítás célja, hogy a gyűjtemény régészeti, néprajzi, történeti és iparművészeti szakágainak értékes darabjain keresztül ragadja meg az intézmény történetét, s így fogódzót adjon térségünk megismeréséhez, a lokális identitás erősítéséhez.

Az első terem az alapítás körülményeiről, Mogyoróssy János alapító tevékenységét mutatja be, illetve felvázolja a múzeum – történelem viharai okozta – küzdelmes évtizedeit. A 150 évet átfogó múzeumtörténet elmesélése mellett itt láthatók azok a műtárgyak, amelyek a múzeumalapító Mogyoróssyhoz köthetők.

A második teremben a régészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjait tekintheti meg a látogató. Ez azért is különleges, mert hosszú évtizedek óta nem rendeztek az összes régészeti korszakot reprezentáló tárlatot, amely felvonultatná a gyűjtemény legjelentősebb leleteit. A kiállításban egy egyedülálló bronzkori sisak is megtalálható, amely az 1940-es évek óta nem volt Gyulán bemutatva.

A harmadik terem a néprajzi anyagot prezentálja, s megpróbál teljes képet adni a békés-bihari térség néprajzáról, valamint a múzeum történetének jelentős néprajzkutatóiról és a tevékenységük által gyarapodott gyűjteményről.

Végül, a negyedik terem a történeti gyűjteményé, benne a szakág olyan különleges műtárgyaival, mint Erkel Ferenc gyémántokkal ékesített aranykoszorúja, amelyet hosszú évtizedek óta egy bankfiók trezorjában őriznek, és a nagyközönség nem láthatott, vagy az egyetlen fennmaradt, vármegyei hajdú teljes öltözete, amely utoljára 25 évvel ezelőtt volt kiállítva.

Kiemelten hangsúlyos az interaktivitás

Több olyan installáció és interaktív felület található meg a kiállításban, ami a ma múzeumlátogatójának is maradandó élményt, hasznosítható tudást és kellemes kikapcsolódást nyújt. Interjúk, népdalfelvételek részletei lesznek meghallgathatóak; oklevelek, fotók között lapozgatva keresgélhet a látogató; letölthető alkalmazások segítségével válik világossá a fotó egy-egy részlete; a régészeti ásatások módszereit interaktív elemek mutatják be vagy éppen mi magunk illeszthetjük össze egy edény darabjait.

Így ez a kiállítás nem csupán az összegyűlt muzeális anyag jellegzetes tárgyainak felvonultatása miatt különleges, de mind interaktivitásában és modernségében, mind pedig a tudományágak közelivé tételében egyedül álló tárlatot jelent.

Programnaptár

Kapcsolódó ajánlatunk

További programjaink

Akciós Ajánlatok

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként szállodánk ajánlatairól, akcióiról, legyen Ön is azok között, akiket az elsők között tájékoztatunk a hotel aktualitásairól, változásairól, időszakos nyereményjátékainkról.