Vár és programok

Gyula központjában, a Várfürdő szomszédságában található a város jelképévé vált gótikus téglavár.

A vár építését az 1400-as évek elején Maróti János, macsói bán kezdte meg. A várkápolnát 1445-ben szentelték fel. Az új földesúr nevéhez fűződik a vár fala és a bejáraton belül található lakóépület, valamint a belső várat körülvevő derékvár kialakítása. A vár továbbépítése Mátyás király fiához, Corvin Jánoshoz köthető. Feltehetőleg az ő idejében (1482 és 1504 között) készültek el a belső vár lakóépületei. A derékvár nyugati sarkán az ötszögletű torony helyébe korszerűbb ágyútornyot emeltetett, a ma is álló rondellát.

A kettős királyválasztás (1526) után a vár többször gazdát cserélt. 1552-ben a vár királyi vár lett. 1560-ban a török veszély hatására a király Kerecsényi Lászlót bízta meg a vár vezetésével és annak megerősítésével. A vár átalakításának tervrajzát Paolo Mirandola itáliai hadmérnök készítette el. A törökök 1566-ban vették be Gyula várát, majd 129 évnyi török uralom után, 1695-ben a vár felszabadult.

A törökök kiűzését követően a várat egy ideig a császári katonaság őrizte, de 1700-ban, az aradi vár felépítése után végvári szerepe, így katonai funkciója is megszűnt. A harcok miatt elnéptelenedett területet báró Harruckern János György kapta meg. A vár funkciója megváltozott. Itt működött például a levéltár, a vármegyeháza, majd a vár gazdasági funkciót is betöltött. A várárkokat feltöltötték, védműveit lerombolták. A második világháborút követően megkezdődött az épület állagának megóvása és helyreállítása. A vár és a vármúzeum felújítása véglegesen 2005-ben fejeződött be.
A várkert egész évben színes kulturális és gasztronómiai programok helyszíne. 

A várban működik a Corvin János Múzeum állandó kiállítása, amely betekintést nyújt a vár életébe. A kápolna, a börtön, az éléstár, a kovácsműhely, a lakosztályok berendezési tárgyai hűen tükrözik Közép-Európa legépebben megmaradt sík vidéki, gótikus téglavárának egykori mindennapjait.

Nyitvatartás:  Kedd - Vasárnap: 10:00 - 18:00
                       Hétfő: ZÁRVA

Tárlatvezetés: 

 • Magyar nyelvű tárlatvezetés: Kedd - Vasárnap: 10:30 és 13:30
 • Idegen nyelvű tárlatvezetés (angol, német, román) 24 órával korábban kérhető

Jegyárak:

Normál jegy ára: 2.100,- Ft / fő

 • Négy az egyben csomagban: 4.300,- Ft / fő
 • Gyulakult csomagban: 6.000,- Ft / fő
 • Visit Gyula Card Gyula csomagban: 5.800,- Ft / fő

Kedvezményes jegy ára: 1.050,- Ft / fő

 • Csoportosan (10 főtől): 1.800,- Ft / fő
 • Négy az egyben csomagban: 2.400,- Ft / fő
 • Négy az egyben csomagban, csoportosan (15 főtől): 2.300,- Ft / fő
 • Gyulakult csomagban: 3.000,- Ft / fő
 • Visit Gyula Card Gyula csomagban: 2.900,- Ft / fő

Csoportos jegy ára: 2.000,- Ft / fő

 • Négy az egyben csomagban: 4.100,- Ft / fő

NÉGY AZ EGYBEN CSOMAG: Megtekinthető látnivalók: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállítása, aktuális időszaki kiállítása és toronykilátója valamint a Gyulai vár

GYULAKULT CSOMAG: Megtekinthető látnivalók: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállítása (1 alkalommal) és toronykilátója, Gyulai vár, Erkel Ház, Ladics Ház, Kohán Képtár.

VISIT GYULA KÁRTYA: Megtekinthető látnivalók: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállítása (2 alkalommal) és toronykilátója, Gyulai várErkel HázLadics HázKohán Képtár.

Kiegészítő információk:

 • A kedvezményes jegyeket igazolvány felmutatását követően 6-26 év közötti nappali tagozatos diákok és 62-70 év közötti felnőttek vehetik igénybe.
 • A gyulai állandó lakcímmel és tartózkodási hellyel rendelkező lakosoknak 50% kedvezmény jár.
 • A fogyatékkal élőknek és 6 év alatti gyermekeknek a belépés ingyenes.

Akciós Ajánlatok

Fontos
információk

FONTOS INFORMÁCIÓ

A hatályos jogszabályok értelmében, a 2021. szeptember 1-jét követően Magyarországon szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő minden vendég törvényben meghatározott személyes adatait a szálláshely-szolgáltató érkeztetéskor, okmányolvasón keresztül, a szálláshelykezelő szoftverében rögzíteni, majd egy tárhelyre, a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) továbbítani köteles. 

Magyarországon 2009 óta törvény írja elő a személyigazolvány meglétét újszülött kortól, így kérjük, hogy minden Vendég személyi igazolványát és lakcímkártyáját hozzák magukkal! 

14 éven aluli gyermekek személyazonosító okmányát a türelmi idő végéig nem szükséges elkérni. Türelmi idő vége: 2022.12.31.

Maszkviselési szabály szempontjából szállodánk az aktuális, érvényben lévő jogszabály szerint jár el. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK »